Aziza el Messaoudi (Qonsío): Bedrijfsvoering woningcorporatie: een zinkend schip?

Woningcorporaties hebben te maken met legio risico’s die steeds complexer en uitdagender worden. Risico’s die goed beheerst moeten worden wil je als organisatie sociaal verantwoord te werk gaan. Wat vraagt dit van je organisatie en hoe belangrijk is het om hierbij collegacorporaties op te zoeken? CorporatieGids.nl sprak erover met Aziza el Messaoudi, Manager bij Qonsío: “Er is vaak niet één antwoord, maar door met elkaar te praten en van elkaar te leren kun je risico’s beter aanvliegen.”

De risico’s waar de sector mee te maken heeft, worden steeds complexer, begint Aziza het gesprek. “Daarbij gaat het niet alleen om de ‘normale’ risico’s, maar ook om steeds meer gedwongen risico’s. Bijvoorbeeld vanuit de overheid worden uitdagingen gecreëerd zoals prestatieafspraken of duurzaamheids- of betaalbaarheidsdoelen. Daarbij is het continu zaak om jezelf af te vragen of de risico’s die je moet nemen wel sociaal verantwoord zijn. Ben je bijvoorbeeld niet té ambitieus bezig, hoe ga je om met de planning voor de komende jaren als de regels plotseling veranderen en draagt wat je doet wel bij aan dé kern van een woningcorporatie? Dat zijn geen vragen waar je pasklare, zwart-witte antwoorden voor hebt.”



Aziza el Messaoudi

Invloed van buitenaf
Op de vraag wat voor uitdagingen Qonsío zoal ziet in het vakgebied waarin het opereert, zegt Aziza: “Kijkend naar onderwerpen als Finance en HR, zien we dat invloeden van buitenaf best veel effect hebben op het werk van corporaties. Denk aan het personeelstekort wat in veel sectoren voorkomt, en ook de corporatiesector niet vreemd is. Gelieerd daaraan is de hoeveelheid interim-medewerkers in de sector. Wat doet dat met de borging van kennis in jouw organisatie? En gecombineerd met een thema als cybersecurity; hoe houd je de organisatie veilig en zorg je ervoor dat niet iedereen zomaar overal bij kan?”

“Als je kijkt naar het financiële deel, zie je bijvoorbeeld dat corporaties veel in de waan van de dag leven. Er is een bepaalde werkwijze maar er is geen ruimte om te kijken naar hoe uitdagingen van morgen hier invloed op hebben. ‘We schieten een jaarrekening of begroting in en zijn dit jaar gedekt, volgend jaar kijken we wel verder’ lijkt soms het devies. Maar dan loop je wel het risico op gaten in je begroting en dat je je plannen misschien niet meer rond krijgt.”

Sparringpartner
“Qonsío helpt corporaties hierbij door kritisch te kijken naar wat woningcorporaties doen,” gaat Aziza verder. “We zijn sparringpartner en helpen jaarlijks bij het opstellen van de begroting, jaarrekening of salarisverwerking, maar ook bij het maken van een risicoanalyse. Woningcorporaties willen immers investeren en hebben daar cijfers voor nodig om de juiste beslissing te maken. Wij helpen inzicht te creëren in hoe realistisch dat beeld is en waar kansen en gevaren liggen. Daarnaast helpen wij regionale bruggen te bouwen rond het creëren van samenwerkingen op financieel vlak. Bij kleine corporaties ontbreekt het soms aan expertise over onderwerpen als jaarrekeningen en salarisverwerking. Door samen te werken zorg je er dan toch voor dat je slagkracht hebt en houdt.”

Qongres
Daarnaast organiseert Qonsío op 9 mei een Qongres. Aziza: “Hier willen we het graag hebben over de risico’s waarmee corporaties te maken hebben. Er is vaak niet één antwoord op een uitdaging, maar door met elkaar hierover te praten en van elkaar te leren kun je zaken wel vaak beter aanvliegen. Het gaat dus niet erom dat je risico’s elimineert, maar zoveel mogelijk minimaliseert. Eén van de sprekers die op 9 mei langskomt en hierover praat, is Johan Conijn. Maar ook andere onderwerpen komen tijdens het Qongres voorbij, zoals de achtvoudige hack afgelopen jaar in de corporatiesector, het personeelstekort en worden van een aantrekkelijke werkgever voor nieuw personeel. Ook voor hen die nog niet werkzaam zijn bij woningcorporaties.”

Sociaal verantwoordelijk aan het werk

De komende jaren zal alleen maar meer worden gevraagd van woningcorporaties, sluit Aziza het gesprek af. “Denk aan de noodzaak om heel veel bij te bouwen. Sluiten die woningen wel goed aan op de vraag in de markt? En over duurzaamheid; hebben je ingrepen wel écht een positief effect op het comfort, leefbaarheid en energiekosten van de huurder? Dit zijn zaken waar veel corporaties mee worstelen en zich soms niet over durven te uiten. Maar juist door met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren, kunnen risico’s zoveel mogelijk geminimaliseerd worden en zorg je ervoor dat we als sector sociaal verantwoordelijk te werk gaan.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Qonsío

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal